I samarbete med Catxalot I samarbete med Catxalot

Visste du att…
Tång (makroalger) kan användas både som ingrediens och som tillsats i mat. De kan bidra med smak, färg, konsistens och en mängd nyttigheter i form av mineraler, proteiner, vitaminer och nyttigt fett.

Glöm inte att salta av tången!
Samtliga recept är baserade på vår produkt SaltTång som behöver saltas av innan användning.

Gör detta innan du använder tången:
Lägg tången i kallt vatten i ett par minuter. Häll av vattnet och krama ur tången.
 

filoknyten

1 förp. filodeg

Fyllning:
50 g SaltTång
50 g spenat eller mangold
150 g fetaost
rivet skal från 1 ekologisk citron
½ dl hackad färsk oregano, mynta eller dill
1 ägg
Salt och peppar

Sätt på ugnen på 200 grader.
Strimla spenat/mangold, örterna och sockertången. Bryt sönder fetaosten i små bitar. Riv
skalet av en ekologisk citron. Blanda allt med ägg, salt och peppar.
Följ anvisningarna på filodegsförpackningen. Lägg en klick röra på varje remsa och vik till
trekanter eller rullar.
Grädda ca 20 min tills de är gyllenbruna.
Serveras något avsvalnade.

coleslaw

200 g sommarvitkål eller spetskål
50 g SaltTång
1 liten rödlök
50 g fänkål
2 tsk rostade kumminfrön
1 bit riven ingefära
saft från en halv citron
några kvistar dill
2 dl gräddfil, creme fraiche eller smetana
Smaka av med nymald vitpeppar och salt

Skär kål, sockertång, rödlök och fänkål i tunna strimlor. Rosta kumminfrön på medelhög
värme i stekpanna. Hacka dillen. Blanda de strimlade grönsakerna, tången, kummin,
gräddfil, dill samt riven ingefära och saften från en halv citron. Blanda ihop och smaka av
med salt och nymald vitpeppar.

Filoknyten
Filoknyten

Tångpesto

10 g torkad Saccharina
12 g mandlar (10 st)
20 g parmesanost, t ex Grana Padano 16 månader

Lägg allt i en mixer och kör till en grynig blandning. Toppa dina nudlar och vrid ett par varv med pepparkvarnen.

tångtapenad

20 g torkad Saccharina
1 msk kapris
3 sardellfileer
100 g kalamata oliver utan kärnor
2 msk citronsaft
0,5 dl god olivolja

Kör allt i en mixer tills du uppnår önskad konsistens.

tångsmör

100g smör
1/2 dl finhackad SaltTång
Rivet skal av 1 citron
1 tsk citronsaft, pressad
1/2 tsk Salt

Bryn 50 g av smöret i en kastrull. Häll över det i en bunke. Tillsätt tång, citron och salt, låt svalna ca 10 min.
Skär resten av smöret i bitar och rör ner, lite i taget. Låt stelna i kyl ca 30 min. Forma smöret till en rulle i smörpapper. Låt stelna i kyl ytterligare ca 1 tim servera till fisk och kyckling.

tångshots

1/2 dl SaltTång 
1/2 tsk Cayennepeppar
30 g Bladspenat  
1 dl kokosvatten  
2 msk citronsaft, pressad

Klipp ner tången i lagom stora bitar i en matberedare eller mixer. Blanda resten av ingredienserna och mixa. Ställ in i kyl minst en halvtimme innan servering.

Rösti
Rösti

Rösti

400 g potatis
40 g SaltTång
Salt och peppar
Smetana
Tångkaviar
Dill
Lite rödlök

Skala och riv potatisarna fint. Krama ur vätskan ur den rivna potatisen. Skär tången i fina strimlor. Blanda potatis och tång och smaka av med salt och peppar.
Stek i smör på medelvärme i plättlagg eller stekpanna tills de är gyllenbruna.
Dekorera med smetana, tångkaviar, fint skuren rödlök och lite dill.

sallad

2-3 blad SaltTång
1 ask cocktailtomater, gärna i olika färger
2-3 gröna råa sparrisstjälkar eller ½ dl sockerärtor
1 salladslök

Dressing:
4 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 krm flingsalt
Lägg sockertången i kallt vatten ca 5 min. Häll av vattnet och krama ur tången.
Klipp tången i ca ½ cm breda bitar. Skär tomaterna i halvor. Skiva sparrisen alt. strimla
sockerärtorna. Skiva löken fint. Blanda allt. Häll dressingen över.

wakame sallad

50 g strimlad SaltTång 
1 msk awase (röd + vit) miso
1 msk sojasås
1 msk mirin
1 msk vita rostade sesamfrön
1 msk sesamolja
1 tsk risvinäger
1 tsk yuzujuice
1 röd chili, tunt skivad
en nypa flingsalt

Strimla tången och blanda med misodressing, tunt skivad chili och rostade sesamfrön. Passar utmärkt till fisk och skaldjur.

Sallad med SaltTång
Sallad med SaltTång

Tång tzatziki

100 g SaltTång
2 krm Salt
2 dl grekisk yoghurt
1 klyfta vitlök, pressad
1/2 krm peppar
1 knippe mynta
lite olivolja

Blanda finhackad tången med yoghurt. Pressa i en vitlöksklyfta, och lite olivolja. Hacka mynta och smaksätt med salt och peppar. Ställ kallt till servering. Gott till grillade varmrätter.

paj

Valfri pajdeg, smördeg eller filodeg

Fyllning:
100-150 g SaltTång
1 fänkål eller 200 g lätt kokt sparris
1 fint skuren rödlök
rivet skal från 1 citron
3 ägg
3 dl grädde
2 dl riven god ost
några kvistar dill
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Använd valfri pajdeg alt. smördeg eller filodeg och täck en pajform med degen.
Skär tång, fänkål och rödlök i fina strimlor. Blanda dem i en bunke och fyll pajskalet.
Hacka dillen. Blanda ägg, grädde, ost, citronskal och dill. Smaksätt med salt och nymald
peppar. Häll äggblandningen över fyllningen.

Tångsill

1 förp 5-minuterssill. Skuren i bitar. 
30-40 g SaltTång strimlad i 2-cm breda bitar. (jag sköljde inte ur den) 
1 liten rödlök, skuren i tunna skivor. 
½ dl hackad färsk dill
2 msk pepparrot skuren i små tärningar. 
2 msk färsk ingefära skuren i små tärningar. 
4 skivor ekologisk citron
1 tsk hela kryddpepparkorn
2 tsk hela senapsfrön

Lag:
1 dl ättiksprit
1 ½ dl vatten
1 ½ dl strösocker

Koka upp lagen och låt kallna. 

Varva sill, tång, lök, citron och kryddor i en väl rengjord burk och häll den kalla lagen över. Låt stå kallt 2-3 dagar innan servering.